تمدن آدمی تا به اینجای کار مسیر دور و درازی را در زمینه ساخت ساختمان پیموده است. از غارنشینی تا قرارگرفتن در ارتفاع چند صد متری از زمین. به خصوص دو دهه اخیر، از نظر “سرعت تحولات”، ویژه و بی‌نظیر بوده است. زمانی که به سازه‌های مدرن با انبوه امکانات دیجیتال می‌نگریم این امر از همیشه مشهودتر است. باری، مقدمه را کوتاه می‌کنیم، در این نوشته، با نگاهی به شواهد و نشانه‌های موجود، سفری به آینده صنعت ساختمان خواهیم داشت و بررسی خواهیم کرد چه نوآوری‌هایی در ساخت خانه‌های مدرن فردا به کار گرفته خواهند شد. مطالعه سطرهای پیش رو برای افراد علاقه مند به افزایش اطلاعات عمومی، مهندسان با گرایش مرتبط به ساختمان، مشاوران املاک و سازمان‌های برنامه‌ریز شهری مفید خواهد بود.

تکنولوژی روح غالب سازه‌های مدرن خواهد بود

اپلیکیشن و برنامه‌های کامپیوتری همین حالا هم در ساختمان‌ها به کار گرفته می‌شوند. به عنوان مثال با استفاده از دوربین، می‌توان فضای درونی و بیرونی منزل را مشاهده کرد، با یک ریموت درب‌ها را باز و بسته کرده و سامانه‌های گرمایش و سرمایش را کنترل کرد. اما صحبت از این است که در سال‌های پیش رو، حضور این امکانات در منازل تبدیل به یک ضرورت خواهد شد و با قیمتی اقتصادی در اختیار عموم قرار خواهند گرفت. همچنین، گستره عملکرد آن‌ها وسیع می‌شود به بیانی، ساختمان با هوشمندی اداره خواهد شد.

سازه های مدرن سازگار با محیط زیست و “سبز” خواهند بود

در حدود بیست درصد گازهای گلخانه‌ای دنیا از ساختمان‌های خانگی نشر می‌شوند. یعنی گرمایش، سرمایش و روند ساخت و ساز ساختمان‌ها باعث آلودگی زمین می‌شوند. سازه‌های مدرن به نحوی طراحی خواهند شد که نه تنها بار اضافی به محیط زیست تحمیل نکنند، بلکه در راه سالم سازی هوا گام بردارند. این کار با بهره گیری از امکانات مدرن تکنولوژیک نظیر پنل‌های جذب انرژی خورشید و باد عملی می‌شود. علاوه بر این، پیشرفت در امر محاسبه و اجرای سازه، این امکان را فراهم آورده تا گیاه و حتی درخت، بر روی تراس و پشت بام ساختمان‌ها کاشته شوند.

صنعت ساختمانی به طور پیش ساخته اجرا می‌شود

در حال حاضر ساخت یک آپارتمان چهار طبقه چه مدت طول می‌کشد؟ اگر روند اخذ مجوز را در نظر نگیریم، از اجرای شالوده تا نازک کاری چندین ماه زمان می‌خواهد. اما نشانه‌هایی وجود دارد که نوید می‌دهند در آینده‌ای نه چندان دور، می‌توان آپارتمان‌ها را ظرف چند روز کاری به بهره برداری رساند. در واقع تمامی قطعات از پیش ساخته می‌شوند و در سایت پروژه، سرهم شده و به نمایش گذاشته می‌شوند. نکته جالب اینجا است که از نظر دوام، بهره وری و عملکرد، محصول نهایی نسبت به روش‌های سنتی ساخت و ساز مزیت‌های قابل توجهی هم خواهد داشت.

ساخت‌وساز تخصصی و گران‌تر خواهد شد

اگر قیمت مصالح را در مقیاس جهانی بین سال‌های ۲۰۱۸ الی ۲۰۱۹ مقایسه کنیم واضح است که بین دو الی سه درصد رشد داشته‌اند. برای کسب اطلاعات دقیق تر می‌‍‌‌توانید به U.S. Bureau of Labor Statistics مراجعه کنید.  این رشد قیمت نه در اثر تورم و روند معمول، بلکه به خاطر تکنولوژی محور شدن تولید رخ داده است. منظور این است که در آینده، دیگر هر کسی نمی‌تواند به کار ساخت و ساز مشغول شود و روند طراحی و اجرای یک پروژه فوق العاده دقیق و تخصصی خواهد شد. در نتیجه اگر شرکتی بزرگ هستید، این خبر برای شما می‌تواند مثبت و دلپذیر تلقی شود.

قیمت نیروی انسانی بالا خواهد رفت

در حال حاضر (سال ۲۰۱۹) دویست و پنجاه هزار جای خالی در مشاغل ساختمانی ایالات متحده امریکا وجود دارد. به این معنی که کمپانی‌ها به نیروی کار احتیاج دارند اما متقاضی نمی‌یابند. پیش بینی می‌شود دیر یا زود سایر کشور‌ها هم با این مشکل روبرو شوند.

سازه‌های فردا سنگرهایی مستحکم هستند

علاوه بر ارتقای سطح ایمنی و کیفی، روند تجهیز سازه‌های مدرن به گونه‌ای پیش خواهد رفت که به معنی واقعی کلمه از گزند چرخ روزگار در امان هستند. اینطور که به نظر می‌رسد، هر سازه به جی پی اس و سایر حوزه‌های داده پردازی متصل خواهد شد و حرکات زمین نظیر رانش و زلزله، سیل و طوفان را پیش بینی خواهد کرد. با تخمین چگونگی شرایط سخت، می‌توان سازه را مقاوم ساخت و در مواجهه با چالش مجهز عمل کرد.

هوشمندی در طراحی

افرادی که دستی بر آتش صنعت ساختمان دارند به خوبی از این امر آگاه هستند که همواره در پروسه طراحی و اجرا، بین مهندسین معمار و اجرا چالش است. مهندس طراح می‌خواهد در نقش و نگار هنر به خرج  دهد ولی مهندسان اجرایی محدودیت‌های فنی را گوشزد می‌کنند. در آینده ای نه چندان دور، با پیشرفت بیش از پیش تکنولوژی، تقریبا هر طرح و پلانی قابل اجرا خواهد بود و این مشکل از بین می‌رود. در نتیجه، اگر در حوزه طراحی و معماری فعالیت دارید، خود را برای خلق بلند پروازانه ترین پروژه‌ها آماده سازید.

از BIM چه می‌دانید؟

در آخر باید به تحول ساختاری صنعت ساخت و ساز اشاره کنیم. این تحول در بخش‌هایی از پروژه‌های دولتی انگلستان آغاز شده است. کار به این شکل است که از طریق احداث نوعی پلتفرم، روز به روز پیشرفت پروژه به صورت اجرایی تدوین می‌شود و کار در بهینه‌ترین حالت ممکن به انجام می‌رسد. به صورت کامل، مساله مذکور را Building information modeling می‌نامند.

شرایطی را تصور کنید که قصد ساخت یک سازه را کرده‌اید. به یک دفتر می‌روید که چند میز و صندلی و یک کامپیوتر همه چیزی است که دارد. با او مذاکره می‌کنید و ایده‌آل‌های خود را می‌گویید، او داده‌ها را وارد برنامه می‌کند و همان جا تجربه حضور مجازی در پروژه را برایتان مهیا می‌سازد. گشتی در سازه می‌زنید و اصلاحات را اعمال می‌کنید. یک الی دو هفته بعد برنامه کامل اجرایی (با پیش بینی حضور پیمانکاران، روزهای بارانی و غیره) در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

 

برگرفته از: https://www.inpinapp.com